TÁJÉKOZTATÓ

A COVID-19 járvány miatt:

  • Minden gyermekkel csak egy kísérő léphet be az épületbe, a felnőttek kísérő nélkül jöhetnek be
  • maszk viselése és kézfertőtlenítés kötelező
  • várakozás közben is be kell tartani a 1,5 méteres távolságot!
 

Kérjük megértésüket!

COVID TESZTEK

SARS-CoV-2 IgG/IgM gyorsteszt  5.000,-Ft
SARS-CoV-2 AG gyorsteszt           5.000,-Ft
SARS-CoV-2  IgG antitest              8.000,-Ft
SARS-CoV-2 PCR                          19.500,-Ft
SARS-CoV-2 specifikus T-sejtes immunitás                          39.500,-Ft

POST COVID labor csomag: 30 800 Ft (tartalmazza a vérvételi díjat)

Ajánljuk azoknak, akik már átestek a COVID-19 fertőzésen, hogy végeztessenek vizsgálatot. Mivel a vírus szövődményeket okozhat akár a tünetmentes fertőzötteknél is, ezért fontos lehet számukra is a vizsgálat. Sportolóknak különösen javasolt a vizsgálat elvégzése, mivel a tünetmentes szívizom-gyulladás a sportolás hatására súlyos tünetekkel járó szívizom-károsodáshoz vezethet, amelynek prognózisa igen rossz lehet.

A labor csomag összetétele:

Vérkép (quantit. + 5 diff gépi qualit.), D-dimer mennyiségi meghat., Karbamid, Kreatinin (+eGFR), CRP ( ultraszenzitív), Ferritin, Totál bilirubin, GOT (ASAT), GPT (ALAT), Gamma-GT, Laktát-dehidrogenáz (LDH), Kreatinkináz-MB (CK-MB) koncentráció, Kardiális troponin


 

Rendelőnkben közvetlenül a vírus örökítőanyag (virális RNS) PCR illetve a SARS-CoV-2 (COVID-19)-specifikus IgM/IgG kimutatását is végezzük.

Aktuálisan a szervezetben jelenlevő vírus (akut tünetmentes/tünetes fertőzés) örökítő anyagának kimutatására a PCR vizsgálat alkalmas.

A már korábban lezajlott  vírusfertőzés utólagos igazolására IgM/IgG gyorsteszt vagy a nagyobb pontosságú ELISA vizsgálat a megfelelő választás.

A minél pontosabb diagnózis felállítása érdekében lényeges, hogy a megfelelő teszt kerüljön elvégzésre.

Mikor érdemes a tesztet/teszteket elvégeztetni?

A teszt elvégzése bármikor lehetséges, azonban tünetek fennállása esetén (pl. láz, influenzás panaszok, köhögés, nehezített légzés stb.) feltétlenül vegye fel a kapcsolatot kezelőorvosával, illetve az illetékes egészségügyi hatósággal. Ebben az esetben az elsőként választandó laboratóriumi teszt a légúti mintából történő PCR-vizsgálat a koronavírus okozta fertőzés igazolása vagy kizárása céljából. Tünetmentes esetben is javasolt az antitestvizsgálatot a PCR-rel kombináltan végezni, mivel így nyerhető a legtöbb diagnosztikai információ a fertőzöttségre és fertőzőképességre vonatkozóan.

Előkészület a felsőlégúti COVID-19 PCR mintavételhez

Javasoljuk, hogy az aktuálisan tünetekkel rendelkező betegek telefonon keressék fel háziorvosukat. A további felelősségteljes ellátásuk ily módon valósítható meg.

Előzetes telefonos bejelentkezést követően (+36/20-326-3297) az intézmény rendelési idején kívül fogadjuk. Kérjük, hogy TAJ kártyáját és személyes adatait tartalmazó azonosító okmányt, lakcímkártyát hozzon magával a mintavételre. Továbbá kérjük, hogy ezt a betegtájékoztatót szíveskedjék elolvasni mielőtt a mintavétel helyszínére megérkezik. Erre azért van szükség, mert így rövidíthetjük a mintavétel előtti adminisztráció idejét. Ez azért is fontos, mert az Önt vizsgáló egészségügyi személyzet kisebb kockázattal tudja Önt ellátni a rövidebb találkozási idő miatt.

Pontosan a megadott időpontra érkezzen!

Kérjük, arcmaszkban érkezzen!

Az adatok felvételét követően kerül sor a mintavételre, melynek eredményét ügyfélkapun keresztül tekinthetik meg vagy személyesen vehetik át a Nutrimed Egészségközpontban.

PCR mintavétel előtt legalább 4 órával tilos enni, inni, fogat mosni, dohányozni vagy szájöblítést végezni! A felső légúti minta minőségét tekintve legelőnyösebb a reggeli mintavétel, mielőtt Ön ételt vagy italt fogyasztott volna.

Ezért kérjük, hogy mintavétel előtt:

  • legalább 4 órán át koplaljon, ne mosson fogat és szájvizet se használjon,
  • ne rágózzon és a dohányzást is mellőzze,
  • kérjük panasz esetén se alkalmazzon torokfertőtlenítő cukorkát, vagy orrsprayt,
  • szomjúság esetén kizárólag tiszta vizet fogyasszon!

Amennyiben nincs lehetőség reggeli mintavételre, a mintavétel időpontja előtt legalább 4 órán keresztül kerülje az étkezést. Szükség esetén csak vizet fogyasszon. A fogmosás, rágózás,  dohányzás, torokfertőtlenítés, orrspray használatára vonatkozóan ebben az esetben is kérjük a hosszabb, legalább 8 órás kihagyást.

Kérjük, hogy a minta vételre hozzon magával tiszta papírzsebkendőt!

A mintavétel előtti adminisztrációkor, a mintavételi helyen való tartózkodáskor kötelező szájmaszk viselése.

Lehetséges szövődmények és kellemetlenségek a mintavétel során:

A mintavétel kellemetlen lehet, öklendezéssel járhat, nagyon ritkán fájdalmas is lehet rövid ideig (néhány másodpercig).

A vizsgálat közben kérjük tartózkodjék a fej hirtelen mozdításától mert a mintavevő eltörhet. Ez a jelenség csak nagyon ritkán következik be, de a mintavevőt ilyenkor csipesszel lehet csak eltávolítani, ami kisebb kellemetlenséget okozhat.

Az orr-garat nyálkahártya a dörzsölés hatására átmenetileg vérezhet. Amennyiben Ön alvadásgátlót vagy trombocita aggregaciót gátló gyógyszert szed, a mintavétel előtt jelezze azt.

Ha rendszeresen visszatérő orrvérzése van kérjük, hívja fel erre a mintavevő egészségügyi szakember figyelmét, illetve az orvosnak jelezze ezt a mintavétel előtt. A felsorolt lehetőségeken kívül más szövődmény/kellemetlenség nem szokott említésre méltó gyakorisággal előfordulni.

Hogyan értelmezhető a COVID-19 PCR teszt eredménye?

POZITÍV PCR eredmény

A vírus kimutatható, Ön fertőzőképes. A hatályos jogszabályok és a járványügyi eljárásrendnek megfelelően értesítjük az illetékes hatóságot. A hivatal az Ön adatainak és mintájának továbbítását kérheti, ezt minden esetben teljesíteni fogjuk.

Amennyiben az orvosa/házi orvosa által elvégzett további kockázatelemzés alapján, gyanús/ kivizsgálás alatt álló betegként enyhe tünetei vannak, és nem tartozik a betegség szempontjából kockázati csoportba, és otthonában a megfelelő elkülönítése megoldható, akkor otthonában/tartózkodási helyén már az NNK laboratóriuma által kiadott megerősítés/eredményközlés előtt is különítse el magát, vonuljon karanténba.

Amennyiben állapota alapján kórházi ellátást igényel a tünetek súlyossága miatt és/vagy rizikó csoportba tartozik, illetve az otthoni elkülönítés nem megoldható (pl. rizikócsoportba tartozó családtagja van) a családorvost és az OMSZ-t kell értesíteni, hogy a területileg illetékes a COVID-19 beteg ellátására kijelölt intézménybe/osztályra szállíthassák Önt (a betegek elhelyezésének koordinálását az OMSZ végzi), ahol az Ön elkülönítése és az ellátása történik majd.

NEGATÍV PCR eredmény

A vírus nem mutatható ki a mintából.

Amennyiben Ön teljesen panaszmentes és ezt megelőzően sem volt semmilyen betegségre utaló panasza, a vizsgálatot nem kell megismételni, Ön SARS-COV-2 vírusra negatív, a mintavétel időpontjában nem fertőző.

Ha lezajlott COVID-19 betegség után először adott mintát akkor az eredmény közlését követő 48-72 órában újabb mintavételt és vizsgálatot kell végezni.

Ha lezajlott COVID-19 betegség után Ön már második alkalommal kapott negatív eredményt, akkor Ön gyógyult és jelenlegi tudásunk szerint már nem fertőz. További megerősítéshez szerológiai vizsgálat javasolható. Amennyiben a vizsgálat IgM ellenanyagot nem mutat, de az IgG kimutatható, akkor Ön megfelelő védettséget szerzett a SARS-COV-2 vírussal szemben jelenlegi tudásunk szerint.

Amennyiben Ön legalább 5-7 napja tüneteket mutat, vagy COVID-19 fertőzöttel volt kapcsolatban és az első PCR eredménye negatív, a mintavételt és a vizsgálatot meg kell ismételni 48-72 órán belül. Ha a második vizsgálat eredménye is negatív, akkor Önt egyelőre SARS-COV-2 negatívnak kell tekinteni.

SARS-CoV-2 (COVID-19)-specifikus IgM/IgG kimutatása

Az antitestek kimutatását végző szerológiai tesztek eredeti felhasználási célja a betegségben szenvedő páciensek immunválaszának ellenőrzése, ugyanakkor kiegészítő vizsgálatként is felhasználhatók a légutakból történő direkt víruskimutatás tesztje (SARS-CoV-2 PCR) mellé a vírust tünetmentesen hordozó személyek esetében.

 A teszt célja annak megállapítása, hogy ha a múltban már bekövetkezett vagy jelenleg zajlik SARS-CoV-2 fertőzés, akkor arra a szervezet milyen immunválasszal reagál. A fertőzés nemcsak súlyos tünetekkel, hanem tünetek nélkül, vagy olyan enyhe panaszokkal is jelentkezhet, amelyek a koronavírus-fertőzésen kívül más típusú légúti infekciók esetén is előfordulhatnak.

A vírusspecifikus ellenanyagok vérbeli szintjének mérése által megtudhatja, hogy szervezete találkozott-e már a vírussal. Fertőzés esetén általában az IgM antitestek jelennek meg először, melyeket az IgG antitest követ.

FONTOS: Bármi legyen is a vizsgálat eredménye, továbbra is követni kell a kijárási és szociális korlátozásokra vonatkozó, jogszabályban előírt rendelkezéseket a fertőzés terjedésének megelőzése érdekében, a tesztek eredménye ugyanis nem mentesít ezek betartása alól.

Ha az IgM és az IgG is NEGATÍV

 Ha az IgM/IgA és az IgG „negatívként” van feltüntetve a laboratóriumi leleten, akkor ez egyfelől jelentheti azt, hogy a teszt elvégzése előtti 2-14 napon túl nem kapta el a fertőzést, ugyanakkor lehetséges az is, hogy a vírus már jelen van szervezetben, azonban a fertőzés a lappangási időszakban van, amikor az ellenanyagválasz még nem biztos, hogy kimutatható.

A teszt ilyenkor azért nem lesz pozitív, mert – a jelenleg rendelkezésre álló ismereteink szerint – az ellenanyagok megjelenéséhez legalább 2-14 napnak kell eltelnie a fertőzés kezdetétől számítva.

Szeretnénk felhívni a figyelmét arra, hogy a COVID-19 fertőzés kimutatására, illetve gyanújának megerősítésére a légúti minták –molekuláris biológiai technológián alapuló – PCR-tesztje az elfogadott „gold standard” módszer.

FIGYELMEZTETÉS: Ha a betegség még a lappangási időszakban van, akkor negatív szerológiai eredmény mellett is lehet fertőzőképes a vizsgált személy!

Ha az IgM POZITÍV

Ha az IgM teszt eredménye pozitív, akkor forduljon orvosához vagy a helyi egészségügyi  hatóságokhoz. A fertőzőképesség kizárása vagy megerősítése érdekében PCR-tesztet kell végeztetni.

Önmagában a pozitív IgM eredmény még nem bizonyítja a fertőzést és nem ad előrejelzést az esetleges fertőzés jövőbeni kimeneteléről vagy lefolyásáról sem.

Ha az IgG POZITÍV, az IgM pedig NEGATÍV

 Ha az IgG eredménye pozitív és az IgM pedig negatív, akkor valószínű, hogy védettséggel rendelkezik már a COVID-19 vírus ellen.

Ha az IgG és IgM is  POZITÍV

Ilyenkor lehetséges, hogy fertőzés van folyamatban, de nem feltétlenül újabb keletű.

 PCR-vizsgálattal lehet csak igazolni, hogy  a szervezetében a vírus még megtalálható-e, vagy már nem.

SARS-CoV-2
új szolg pop