Mikor kell endoszkópiára menni?

Az endoszkópia egy olyan diagnosztikai eljárás, amely lehetővé teszi az orvos számára, hogy egy vékony, hajlékony csövet (endoszkópot) vezessen be a test egyes részeibe, például a gyomorba, a belekbe és vizsgálja azokat. Az endoszkópia többféle célra használható, például a diagnózis felállítására, az állapot követésére vagy a terápiás beavatkozások végrehajtására.

Emésztőrendszeri endoszkópia lehet szükséges, ha a betegnek az alábbi tünetei vagy problémái vannak, pl:

  • Gyomor-bélrendszeri problémák: gyomorégés, hasi fájdalom, hasmenés, székrekedés, véres széklet, hányás, gyomor-nyelőcső reflux (GERD), fekélyek, gyomorrák vagy vastagbélrák gyanúja.
  • Légúti problémák: köhögés, nehézlégzés, asztma, mellkasi fájdalom, torokfájás
  • Emésztőrendszeri problémák: hasi fájdalom, emésztési zavarok, gyulladásos bélbetegségek (Crohn-betegség vagy colitis ulcerosa) vagy gyulladásos bélbetegség gyanúja.
  • Tervezett epehólyag műtét előtt szokásos eljárás
  • Felszívódási zavar, lisztérzékenység kimutatására

Az endoszkópia egy minimálisan invazív eljárás, amely nagyon hatékony diagnosztikai és terápiás lehetőséget nyújt. Az endoszkópia lehetővé teszi az orvos számára, hogy a test belső részeit közvetlenül vizsgálja, és így pontosabb diagnózist és hatékonyabb kezelést nyújtson a betegnek.

ENDOSZKÓPIA LEÍRÁSA

Az endoszkópia az egyik legmodernebb és leginnovatívabb diagnosztikai eljárás, amely lehetővé teszi az orvos számára, hogy pontosan megvizsgálja a bélrendszer hozzáférhető részeit (szájüreg, nyelőcső, gyomor, vékonybél felső kb. 40 cm-es szakasza, vékonybél utolsó 10-20 cm-re, vastagbél és végbél). Ez a minimálisan invazív módszer biztonságos és kíméletes, így lehetővé teszi a betegnek, hogy a lehető legkényelmesebb módon megkapja a szükséges ellátást.
Az endoszkópia kiválóan alkalmas a gasztroenterológiai betegségek nagy részének diagnosztizálására, követésére és bizonyos terápiás lehetőségekre.
Az endoszkópia kevéssé terheli a betegeket, így lehetővé teszi, hogy minél hamarabb visszatérjenek mindennapi teendőikhez.

Kapszula endoszkópia leírása

A kapszula endoszkópia az egyik legfejlettebb és leginnovatívabb diagnosztikai eljárás, amely lehetővé teszi az orvos számára, hogy az vékonybél és a vastagbél belső felületét megvizsgálja. A kapszula endoszkópia fájdalommentes, minimálisan invazív és biztonságos módszer.
Az eljárás során egy kis kapszulát nyel le a beteg, amely a bélrendszeren keresztül áthalad, és egy speciális kamera felvételeket készít a vékony vagy vastagbélről, erre 2 különböző típusú kapszula áll rendelkezésre. A kapszula endoszkópia kiválóan alkalmas azon emésztőrendszeri problémák diagnosztizálására, amit a hagyományos endoszkópiával nem lehet megítélni (pl vékonybél folyamatok), mert a hagyományos endoszkóp nem jut el odáig.
A kapszula endoszkópia azonban csak diagnózist ad.
Az eljárás nagy előnye, hogy nem igényel kórházi ápolást és a beteg rövid időn belül visszatérhet mindennapi teendőihez.

Tehát hagyományos endoszkópia vs kapszula endoszkópia

Hagyományos: szájüreg, nyelőcső, gyomor, vékonybél felső kb. 40 cm-es szakasza, vékonybél utolsó 10-20 cm-re, vastagbél és végbél diagnosztikája és esetlegesen terápiája

Kapszula endoszkópiák (csak diagnosztikai eljárások):

Vékonybél kapszula endoszkópia elvégzése abban az esetben ajánlott, ha a tünetek alapján a betegség okát a vékonybélben kell keresni.

A vastagbél kapszula endoszkópia csak szűrővizsgálat céljára alkalmas. Nagyfokú béltisztaság esetén.

új szolg pop