Endoszkópos vizsgálatok

A Nutrimed Egészségközpontban lehetőség van a nyelőcső, a gyomor és a vékonybél első szakaszának vizsgálatára (gyomortükrözés/gasztroszkópia), a vastagbél és végbél tükrözéses vizsgálatára (rektoszkópia / rektoszigmoideoszkópia / kolonoszkópia) helyi érzéstelenítésben, szedálásban vagy altatásban (3 éves kortól), mind szűrővizsgálat céljából, mind diagnosztikus célból, szükség esetén terápiás célból is.

 

AZ ENDOSZKÓPOS VIZSGÁLATOK ELŐTT 

A hatályos jogszabály értelmében COVID gyorsteszt elvégzése KÖTELEZŐ, melyet rendelőnkben a vizsgálat megkezdése előtt biztosítunk Önnek, ennek az árát az endoszkópos vizsgálat NEM tartalmazza, azt az árlistában megjelölt áron biztosítjuk Önnek.   

Gyomortükrözés / gasztroszkópia

A gyomortükrözés vizsgálat a nyelőcsövet, a gyomrot, a vékonybél kezdeti szakaszát (patkóbél) belülről tekinti át. A gyomortükrözés segítségével felderíthetők a felső tápcsatorna, azaz a nyelőcső, a gyomor és a patkóbél területén levő elváltozások. A gyomortükrözés (gasztroszkópia, gastroscopia) alkalmazható gyomor fekélyek, gyulladások, polipok, daganatok diagnosztizálására, nyelőcső, gyomor és nyombél  vérzések és felhasi fájdalom okának felderítésére.  Biopszia (szöveti mintavétel) segítségével kimutatható a Helicobacter Pylori nevű baktérium is, melynek szerepe van a fekély-és daganatképződésben.Lehetőség nyílik nyálkahártya elváltozások, daganatok, vérzés forrás észlelésére, vérzés csillapítására, szövettani mintavételre.
A gyomortükrözés során végzett mintavétel nem okoz fájdalmat.

Vastagbéltükrözés/ kolonoszkópia

A vastagbéltükrözés endoszkópos vizsgálat, amely a végbél, a vastagbél, valamint a vékonybél utolsó szakaszát belülről tekinti át. A tükrözés segítségével felderíthetők az alsó tápcsatorna, azaz a végbél és vastagbél területén levő elváltozások.  A vastagbéltükrözés (kolonoszkópia, colonoscopia) alkalmazható: vastagbél polipok, gyulladások, daganatok diagnosztizálására,  illetve végbél és vastagbél vérzések, és hasi/alhasi fájdalom okának felderítésére. A vastagbéltükrözés segítségével idejében eltávolíthatóak a vastagbél polipok, melyek 80-90 százalékban a vastagbélrák okozói. A vastagbéltükrözés szűrő jelleggel sok mindenkinek ajánlott, székelési panaszok esetén is javasolt. A vastagbéltükrözés előkészülést igényel, amely néhány napos diétát, valamint a tükrözés előtt kímélő hashajtást jelent.
A kórállapotokat (pl. vastagbél daganat, vastagbélrák, vastagbél polip) a megfelelő szűrővizsgálatokkal, mint a vastagbéltükrözés, lehet csak időben felfedezni. A vastagbélrák az esetek 90-95%-ában vastagbél polipokból (jóindulatú daganatokból) fejlődik ki általában 5-10 év alatt, ezért a leghatékonyabb szűrési módszere a vastagbéltükrözés, mert a vizsgálat során a vastagbél polipok endoszkópos hurok polipektómiával fájdalommentesen eltávolíthatók és ezáltal a vastagbélrák kialakulása a rendszeres 5 évenkénti vastagbéltükrözéssel csaknem teljesen megelőzhető.

A vastagbéltükrözés szűrő jelleggel 50 év felett 5 évente mindenkinek ajánlott!!

Az altatásos gyomor és vastagbéltükrözést megelőzően személyes gasztroenterológiai konzultáció is szükséges, ahol a beavatkozást végző szakorvos felméri a beteg állapotát, illetve megkezdi a vizsgálatra felkészítést. Egy további személyes találkozás is szükséges az altatást végző aneszteziológus szakorvossal az altathatóság eldöntésére.

Gyomortükrözés/ gasztroszkópia altatásban

A Nutrimed Egészségközpontban a gyomortükrözés (gasztroszkópia) altatásban is kérhető, így a vizsgálat kellemetlenségei elkerülhetők. A fájdalommentes gyomortükrözés minden esetben aneszteziológus (altató orvos) közreműködésével történik. Azoknál javasolt a vizsgálatot altatásban végezni, akik hányásra hajlamosak vagy érzékeny a garatreflexük (fogmosáskor vagy fogászati beavatkozáskor gyakran öklendeznek), érzéstelenítő szerekre érzékenyeknek (így a garat helyi érzéstelenítése nem lehetséges), illetve félnek a gyomor endoszkópos (tükrözéses) vizsgálatától.

Vastagbéltükrözés/ kolonoszkópia altatásban

Egészségközpontunkban a vastagbéltükrözés elvégzését  altatásban javasoljuk elvégezni, mely során a páciens semmiféle kellemetlenséget nem tapasztal. A vastagbéltükrözés altatásban egy alacsony rizikójú orvosi beavatkozás, mivel betegeink életfontos paramétereit folyamatosan ellenőrizzük, szükség eseten lélegeztető gép és a szövődmények elhárításához nélkülözhetetlen komplett műszerezettség is a helyszínen rendelkezésre áll. A vastagbéltükrözés altatásban olyan módon végezhető nagy biztonsággal, hogy a vizsgálat alatt az aneszteziológus az altatószert kis dózisban, frakcionáltan (részletekben) és egyénre szabottan adagolja ezáltal minimalizálva az endoszkópos vizsgálatok alatti szövődményeket. A vizsgálat után a páciens  külön erre a célra kiképzett megfigyelőhelyiségbe kerül, ahonnan  kb. 2- 3 óra múlva távozhat.

Kapszula endoszkópia

A fájdalommentes gasztroenterológiai szűrés új lehetősége, hagyományos endoszkópia helyett kapszula endoszkópia!

A kapszula endoszkópia kiválóan alkalmas általános tápcsatornai szűrővizsgálatra, azonban nem helyettesíti teljes mértékben a hagyományos tükrözést, mivel a tápcsatorna bizonyos szakaszairól csak részleges információk nyerhetők, és szövettani mintavételre egyelőre nem alkalmas.

A kapszula endoszkópia segítségével az orvosok megvizsgálhatják a nehezen elérhető daganatokat, vagy megnézhetnek egy távoli bélvérzést. A kapszula endoszkópia kellemetlenséget vagy sérülést nem okozó, non-invazív eljárás, melynek során egy kis méretű, elektronikus képrögzítésre alkalmas, lenyelhető endo-kapszulát használnak a teljes vékonybél vagy vastagbél megtekintésére.

A vitamintabletta nagyságú kapszula endoszkópban egy adó, egy elem, egy színes videokamera és egy LED fényforrás található. A kapszula endoszkóp teljesen zárt, és ellenáll mind a gyomorsavnak, mind az emésztőenzimeknek. Másodpercenként két-három képet készít, miközben a bélkontrakciók hatására végighalad az emésztőrendszeren. A kapszula endoszkópos vizsgálat végén a kapszula a betegből spontán kiürül, melyre az értékeléshez nincs szükség, hiszen az elkészített képek digitális lenyomata ekkora már az adathordozón rögzítésre került.

A kapszula endoszkópia előnyei

A kapszula bevétele egy pohár vízzel történik. A páciens a kapszula bevételét követően 4 órával később étkezhet. A kapszula bélben való végighaladása nem okoz panaszt.

A kapszula endoszkópia ellenjavallata:

 • bélelzáródás veszélyével fenyegető, súlyos bélszűkülettel járó állapotok
 • diverticulosis aktív gyulladásos folyamata,
 • terhesség
 • beépített defibrillátor

 

A Nutrimed egészségközpontunkban minden kapszula endoszkópos vizsgálatot személyes konzultáció előz meg, így csökkentve az esetleges szövődmények előfordulását.

Vékonybél kapszula endoszkópia

A vékonybél a tápcsatorna egyik legfontosabb, de nehezen vizsgálható része. Körülbelül 5-7 méter hosszú, a gyomor és a vastagbél között helyezkedik el és itt zajlik az emésztési és tápanyag felszívódási folyamatok döntő része. A hagyományos endoszkóppal nem vagy csak részben elérhetőek és ezért nehezen kimutathatók a vékonybél olyan fontos rendellenességei, mint például a daganatok és a vérzések, mivel a hagyományos endoszkópok csak a bélrendszer felső és alsó 1-2 méterét érik el. Az elváltozás azonban nemegyszer a fennmaradó 4-5 méteren található.
A kapszulás endoszkópia során a beteg lenyel egy kb. 11×24 mm-es video kapszulát- ez hozzávetőleg akkora, mint egy nagyobb méretű multivitamin tabletta. Ahogy a kapszulát az emésztőrendszer saját perisztaltikus motoros működésével továbbítja, a kapszula az általa készített képeket és adatokat tovább küldi a vezeték nélküli adattárolónak, amit a beteg ez idő alatt az oldalához csatolva visel. Az eljárás befejezése után a képeket az orvos számítógéppel értékeli ki. Az eljárás 12 órányi diétás előkészületet igényel.
A CE minősítéssel rendelkező kapszula endoszkópos rendszer fejlesztői és gyártója messze legfontosabb szempontként kezelte a kapszula vizsgálatra kerülő betegek biztonságát és a vizsgálat szövődmény mentességét. A kapszula minimalizált mérete (alig 24mm x 11mm), fizikai tulajdonságai és élettartama (11 óra működési idő) olyan betegbarát konstrukciót kínálnak, melyek ideálissá teszik a rendszert akár gyermekek illetve idős betegek vizsgálatára is.
Gyermekek számára fájdalmatan módja a gyomor-bélrendszer nyálkahártyájának vizsgálatára: polyposis, gyulladásos bélbetegség: Crohn, colitis ulcerosa,coeliakia, esetleg daganatos betegség kimutatására.

Vastagbél kapszula endoszkópia

A vastagbél kapszula vizsgálat egy non-invazív, betegbarát és fájdalommentes eljárás, mely áttörést jelenthet a vastagbél daganatok és polypok korai felismerésében és szűrésében.
Az Európai Endoszkópos Társaság irányelvei szerint a vastagbél kapszula endoszkópos eljárás ajánlható a vastagbél polyp és daganat szűrésre az alacsony és közepes rizikócsoportokban.
A vastagbél kapszula felépítésében különbözik a vékonybél vizsgálatára szánt kapszulától. Ebben a kapszula endoszkópban nem egy, hanem két, egy előre és egy az ellentétes irányba néző nagyfelbontású kamera került beépítésre a vastagbél teljes feltérképezése érdekében. A kapszula percenként minden kamerával 2-7 képet rögzít. Ez a kapszula nem irányítható, a bélperisztaltika (bélmozgás) hatására jut előre. A vastagbél kapszula méretei nagyobbak a vékonybél kapszulánál: 11×32 mm. A vastagbél kapszula alkalmas a vastagbél nyálkahártya elváltozásainak, a polipoknak és a daganatoknak, illetve a gyulladásos bélbetegségeknek a kimutatására.
A vastagbél kapszula elsősorban az olyan 40-60 év közötti, tünetmentes pácienseknek ajánlott szűrő jelleggel, akiknek nem volt korábban gyomor- bélrendszeri daganatuk, családjukban sem fordult elő ilyen jellegű megbetegedés és ezt az eljárást preferálják a vastagbéltükrözéssel szemben.
A vastagbél kapszula vizsgálat előtt különösen fontos az optimális vastagbél tisztítás, előkészítés, mivel a kapszula csak víztiszta környezetben tud megfelelő pontosságú diagnózist adni. A vizsgálat előtt ezért 4 napig rostszegény diéta, és előtte két napig és a vizsgálat alatt kíméletes hashajtó kúra szükséges. A vizsgálat ideje 8-12 óra.

Patency (teszt) kapszula vizsgálat

A patency (teszt) kapszula egy olyan speciális feloldódó kapszula, amely nem tartalmaz sem elemet, sem pedig képrögzítő rendszert, viszont röntgen készülékkel követhető az útja. Lenyelést követően három nappal a szervezetben önmagától feloldódik, vagy a széklettel távozik. A patency kapszulát kizárólag az éles kapszulavizsgálat előtt (vékonybél vagy vastagbélkapszula) célszerű elvégezni. Ez által a patency kapszula alkalmas az esetleges bélszűkület tényének és helyének megállapítására.

Vizsgálatok menete

Egy hajlékony műszer halad a nyelőcsövön át a gyomorba majd a vékonybélbe, áttekintés közben lassan húzzuk ki a műszert, az áttekinthetőséget levegő befúvás javítja. Ha szükséges vízzel mossuk le a gyomor vagy bél falát, ennek leszívása után elvégezhetőek a terápiás beavatkozások, pl: biopszia vétel, polip eltávolítás. Folyamatos szívás mellett távozik a műszer, a vizsgálat ideje diagnosztikus esetben 5-7 perc.

Egy hajlékony műszer halad fel a vastagbél kezdeti szakaszáig, esetenként a vékonybél utolsó néhány centiméterére is. A bél levegő befúvásra nyílik meg, ez segíti a kolonoszkóp előrehaladását, szükség esetén a híg székletet leszívjuk, a bélfalat vízzel lemossuk., A darabos székletet, a bélben lévő magvakat eltávolítani nem lehet a műszerrel, ezért ezek a vizsgálat értékét nagyban rontják. Kifelé jövet áttekintjük a bélfalat, ha szükséges, elvégezzük a terápiás beavatkozásokat, majd leszívás után kihúzzuk a műszert. A kihúzási idő kb. 7-10 perc.)

A kapszula endoszkópia során a beteg lenyel egy kb. 26×11 mm-es video kapszulát- ez hozzávetőleg akkora, mint egy nagyobb méretű multivitamin tabletta, egy pohár vízzel. A beteg oldalához csatolunk egy adattárolót, melyet a vizsgálat alatt viselnie kell.4 óra elteltével ehet, A vizsgálat végén az adattárolót eltávolítjuk, az adatokat kielemezzük. A kapszula spontán ürül.

TÁJÉKOZTATÁS ENDOSZKÓPIÁRA ÉRKEZŐKNEK

Betegtájékoztató

Cél:

 • a nyelőcső, gyomor és nyombél rendellenességeinek felmérése
 • szövettani mintavétel
 • gyógykezelés elvégzése ( pl.: polip levétel stb. ).

Előkészület: a vizsgálat előtt: 6 óra táplálék- és 4 óra folyadékmegvonás. Amennyiben ez a feltétel nem biztosított, a gyomortartalom miatt a vizsgálat nem korrekten elvégezhető, mert eltakarhat elváltozásokat.

A  vizsgálat  menete: vizsgálóágyon fekve, bal oldalfekvésben történik a vizsgálat. Éhgyomorra, a garat helyi érzéstelenítése után egy hajlékony műszer kerül levezetésre a szájon át a nyelőcsövön, gyomron keresztül a nyombélbe. Az endoszkópon keresztül levegőt fújunk be, mert az üres gyomor falai összeesnek. A levegő enyhe feszülést, böfögést okozhat. A vizsgálat során egyenletes légvételeket javaslunk, a légutak szabadok, fulladás nem léphet fel. Nem szabad kapkodni a levegőt, a hyperventillatio izomgörcsöt okozhat. Az eszköz előre vezetése öklendezést provokálhat, ez normális reflex. Az esetleges tartalmat a vizsgálat közben  leszívjuk, hányás nem jelentkezik. A vizsgálat fájdalommentes, ideje kb.  7-15 perc.

A vizsgálat után

 • a garatérzéstelenítés miatt a vizsgálat után 1 óráig nem étkezhet, nem ihat
 • tájékoztatjuk a vizsgálat eredményéról, írásos és fényképes dokumentációt kap
 • amennyiben szövettani mintavétel történt, annak eredményére 10-14 napot kell várni
 • szokatlan panasz esetén jelentkezzen a megadott telefonszámon

 

LEHETSÉGES SZÖVŐDMÉNYEK:

 • az érzéstelenítőszer vagy a nyugtató injekció iránti túlérzékenység
 • kaparó, kellemetlen érzés a torokban, ritkán hasi fájdalom, a beavatkozással kapcsolatos vérzés, véres széklet
 • a tükrözéses művelet kapcsán fellépő szövődmény miatt 10.000 vizsgálatra átlagosan 1 estben sürgős műtét válhat indokolttá.

 

SZEDÁLÁS: A szedálást altatóorvos végzi, a  szedálás előtt aneszteziológiai vizsgálaton kell átesnie. Amennyiben szedálást kér a vizsgálathoz, a vizsgálat során fellépő amnezia miatt gépkocsit vezetni, egyedül közlekedni nem tud. Kísérővel érkezzen. Kérjük, hogy 1-fő kísérőt hozzon magával, gyermek esetén is max 2 főt!

Szedálás mellett a beteg nem alszik mélyen, csak bódult, érzékelése csökken. Viselkedése megváltozik, nem tud kontrollt gyakorolni érzelmein. A vizsgálat körülményeire nem emlékszik pontosan. A fenti szer mellé  injekciót adunk görcsoldásra, fájdalomcsillapításra. GYÓGYSZERÉRZÉKENYSÉGÉT KÉRJÜK ELŐRE JELEZZE!

ALTATÁS: Ha narkózisban kéri vizsgálatát, előzetesen altathatósági vizsgálaton kell átesnie. Ekkor laborvizsgálat is szükségessé válhat. A narkózist is altatóorvos végzi.

Altatás után megfigyelés szükséges, ezért fektetőnkben monitorozzuk, majd stabil, éber állapotban, csak a gasztroenterológus és az anesztheziológus közös döntése után hagyhatja el a rendelőt.

Szedálás, altatás után aznap gépjárművet nem vezethet, hozzon kísérőt magával!

Kijelentem, hogy négy órával  a beavatkozás előtt sem folyadékot, sem szilárd ételt nem fogyasztottam.

B E L E E G Y E Z Ő  N Y I L A T K O Z A T

A beleegyező nyilatkozatot elolvastam, megértettem. A beavatkozással kapcsolatban az írásbeli tájékoztatóban nem szerepló kérdéseimre szóbeli tájékoztatást kaptam és további kérdéseim nincsenek.

Tudomásul veszem, hogy a beavatkozás szakszerű végrehajtása esetén is előfordulhatnak előre nem látható, az előzőekben nem említett szövődmények.

Jelen nyilatkozatommal megerősítem, hogy a betegtájékoztató és a szóbeli tájékoztatás után a gyomor tükrözéses vizsgálatába beleegyezem.

Tudomásul veszem, hogy ha az állapotomban olyan változás áll be, melynek ellátása meghaladja a Nutrimed Egészségközpont kompetenciáját, vagy a gyógyulásom érdekében más társszakmák képviselőjének- sebész, urológus, belgyógyász stb. – bevonása szükséges, akkor a progresszív betegellátás keretében a Nutrimed Egészségközponttal szerződésben álló háttérintézménybe való áthelyezésem is előfordulhat. Az ezzel járó költségek engem terhelnek.

Tudomásul veszem azt, hogy hazabocsátásomat követően kialakuló szövődmény vagy annak gyanúja esetén biztonságom érdekében hívom a megadott sürgősségi telefonszámot, illetve háttérintézményükben vagy a lakhelyem szerinti illetékes legközelebbi Sürgősségi Betegellátó Osztályon vagy Sebészeti Osztályon való mielőbbi jelentkezésem szükségessé válhat. Sürgős szükség esetén az Országos Mentőszolgálat hívása javasolt!

Fenti tájékoztatást tudomásul vettem, azt megértettem

A feltett kérdéseimre választ kaptam. A gyomortükrözéshez szükséges vizsgálatok és beavatkozások elvégzéséhez hozzájárulok Az esetlegesen fellépő szövődmények ismeretében kérem a gyomortükrözés elvégzését.

Rövid vastagbéltükrözés/recto-sigmoideoscopia

Cél:

 • a vastagbél rövid szakaszán (kb 40 cm) vagy teljes hosszában a betegségek felismerése
 • szövettani mintavétel
 • gyógykezelés elvégzése ( pl: polip eltávolítása )

Előkészület: a vizsgálatot megelőző héten már ne fogyasszon apró magvas gyümölcsöt, magvas pékárút, paradicsomot, paprikát, uborkát, egyéb magokat. Igyon bőven folyadékot. A vizsgálat előtti napon még könnyű reggelit fogyaszthat, utána már csak szűrt gyümölcsleveket, de legpraktikusabb a tea vagy a szénsavmentes ásványvíz. A bevitt folyadék mennyisége minimum 4 liter legyen. Természetesen a cukorbetegek és azok, akik nem bírják a koplalást, vihetnek be kalóriát, illetve szénhidrátot (cukrot). Ez lehet cukros tea is, de megfelel napi 2-3 tápszer fogyasztása is,(ezek 2 dl-esek, iható rostmentes kiszerelésben). Utóbbival pontosan tudjuk azt is, hogy mennyi szénhidrátot vittünk be, ami a cukorbetegeknek fontos. A másik döntő fontosságú lépés a megfelelő előkészítő (béltisztító) készítmény pontos, utasítás szerinti használata.

Amennyiben a bél tisztítottsága nem megfelelő, a vizsgálatot nem lehet korrekten elvégezni, mert a béltartalom elfedhet elváltozásokat.

GYÓGYSZERELÉS MEGVÁLTOZTATÁSA: A vizsgálat előtt 5 nappal ne vegye be pl. Plavix, Ticlid (clopidogrel, ticlopidin) tartalmú, Aspirin (acetil-szalicilsav) tartalmú gyógyszereit, valamint Syncumar, Marfarin, Pradaxa, Xarelto (acenokumarol, kumarin, dabigatran, stb.) tartalmú egyéb vérhígító kezelést is fel kell függeszteni. HEPARIN injectioját a vizsgálat napján ne adja be! Ezen szerek használatáról a vizsgáló orvost tájékoztatni kell! A gyógyszerek újrakezdésének időpontjáról és mikéntjéről a vizsgáló orvosa dönt, elkezdeni csak az Ő engedélyével szabad!

A vizsgálat menete: hashajtás, beöntés vagy ezek kombinációja után egy hajlékony műszer bevezetése a vastagbélbe egyidejű levegőbefúvással. Az eszköz előre haladása kellemetlenséget (hasi feszülést, székelési ingert, fájdalmat) okozhat. A vizsgálat során az eszköz okozta mechanikus sérülés hatására vérzés, a vastagbél kilyukadása előfordulhat elsősorban olyan betegségek esetén, ahol a bélfal eleve beteg, vagy operatív beavatkozás történik. Ennek előfordulási aránya 1:2000 vizsgálat. A vizsgálat kellemetlenségeinek leküzdésére kérés esetén fájdalomcsillapító injekciót alkalmazunk, vagy szedálásban / altatásban történik a vizsgálat.

A körülményektől függően a vizsgálat kb. 15-60 percig tart. A vizsgálat után a puffadás érzése természetes.

A vizsgálat után a fent leírtak miatt kórházi megfigyelés válhat szükségessé.

LEHETSÉGES SZÖVŐDMÉNYEK:

 • az előkészítéssel összefüggő folyadékvesztés panaszokat okozhat
 • érzéstelenítő vagy a nyugtató injekció iránt túlérzékenység jelentkezhet
 • a beavatkozás vérzéssel járhat
 • tükrözéses művelet kapcsán fellépő szövődmény miatt sürgős műtét válhat indokolttá
 • A 15-60 percig tartó vizsgálat után kevés vérzés jelentkezhet. Ha a vérzés nagy volumenű, ha a hasa puffadt, fájdalmas, lázas lesz, haladéktalanul jelezze vizsgáló orvosának!

 

SZEDÁLÁS: Aneszteziológus végzi, emiatt előzetes vizsgálaton kell átesnie. Szedálás mellett a beteg nem alszik mélyen, csak bódult, érzékelése csökken. Viselkedése megváltozik, nem tud kontrollt gyakorolni érzelmein. A vizsgálat körülményeire nem emlékszik pontosan. A fenti szer mellé injekciót adunk görcsoldásra, fájdalomcsillapításra. GYÓGYSZERÉRZÉKENYSÉGÉT KÉREM ELŐRE JELEZZE!

A vizsgálat során fellépő amnézia miatt gépkocsit vezetni, egyedül közlekedni nem tud. Hivatalos ügyek intézése, aláírása nem ajánlott. Kísérővel érkezzen. Kérjük, hogy 1-nél több kísérőt ne hozzon magával (gyermek esetén is max. 2 fő!).

ALTATÁS: Ha narkózisban kéri vizsgálatát, előzetesen altathatósági vizsgálaton kell átesnie. Ekkor laborvizsgálat is szükségessé válhat. A narkózist altatóorvos végzi.

Altatás után megfigyelés szükséges, ezért fektetőnkben monitorozzuk, majd stabil, éber állapotban, csak a gasztroenterológus és az anaesztheziológus közös döntése után hagyhatja el a rendelőt.

Ha maradt valamilyen kérdése, tegye fel vizsgálóorvosának vagy az asszisztensnek!

Kijelentem, hogy négy órával  a beavatkozás előtt sem folyadékot, sem szilárd ételt nem fogyasztottam.

Szedálás, altatás után aznap gépjárművet nem vezethet, hozzon kísérőt magával!

BELEEGYEZŐ  NYILATKOZAT

A beleegyező nyilatkozatot elolvastam, megértettem. A beavatkozással kapcsolatban az írásbeli tájékoztatóban nem szerepló kérdéseimre szóbeli tájékoztatást kaptam és további kérdéseim nincsenek.

Tudomásul veszem, hogy a beavatkozás szakszerű végrehajtása esetén is előfordulhatnak előre nem látható, az előzőekben nem említett szövődmények.

Jelen nyilatkozatommal megerősítem, hogy a betegtájékoztató és a szóbeli tájékoztatás után a vastagbél tükrözéses vizsgálatába beleegyezem.

Tudomásul veszem, hogy ha az állapotomban olyan változás áll be, melynek ellátása meghaladja a Nutrimed Egészségközpont kompetenciáját, vagy a gyógyulásom érdekében más társszakmák képviselőjének- sebész, urológus, belgyógyász stb.- bevonása szükséges, akkor a progresszív betegellátás keretében a Nutrimed Egészségközponttal szerződésben álló háttérintézménybe való áthelyezésem is előfordulhat. Az ezzel járó költségek engem terhelnek.

Tudomásul veszem azt, hogy hazabocsátásomat követően kialakuló szövődmény vagy annak gyanúja esetén biztonságom érdekében hívom a megadott sürgősségi telefonszámot, illetve háttérintézményükben vagy a lakhelyem szerinti illetékes legközelebbi Sürgősségi Betegellátó Osztályon vagy Sebészeti Osztályon való mielőbbi jelentkezésem szükségessé válhat. Sürgős szükség esetén az Országos Mentőszolgálat hívása javasolt!

Fenti tájékoztatást tudomásul vettem, azt megértettem

A feltett kérdéseimre választ kaptam. A vastagbéltükrözéshez szükséges vizsgálatok és beavatkozások elvégzéséhez hozzájárulok. Az esetlegesen fellépő szövődmények ismeretében kérem a vastagbéltükrözés elvégzését. A betegtájékoztató és a szóbeli tájékoztatás után a vastagbél tükrözéses vizsgálatába beleegyezem.

Vékonybél/vastagbél kapszulás endoszkópia

 

Cél: a vékonybél vagy a vastagbél rendellenességeinek felmérése

 

Előkészület:

Vékonybél vizsgálata: a vizsgálat előtti napon ebédutántól csak folyadék fogyasztása javasolt, mely lehet víz, szűrt húsleves, gyümölcshús nélküli gyümölcslé (nem lehet piros vagy vörös színű gyümölcslé), tea, kávé, tiszta szénsavmentes folyadék pl. limonádé.

Vastagbél vizsgálata: a vizsgálat előtti napon csak átlátszó folyadék fogyasztása javasolt, minimum 4 liter. A Dr Deppe’s Endostar hashajtót (4 tasak 2 l vizzel felhigítva) fogyassza el délután 4 órától abban a tempóban, ahogy tudja. Este oldjon fel további két zacskó Dr Deppe’s Endostart 1 liter csapvízben, és tegye el a kapszula endoszkópos vizsgálat napjára.

A vizsgálat napján sem fogyaszthat darabos ételt. Ezt az oldatot a vizsgálat előtt 3 órával igya meg, reggeli gyógyszereit ezzel vegye be. A vizsgálatig csak csapvizet és CO2 -mentes ásványvizet fogyasszon!

A vizsgálat elején a beteg derekára rögzítünk egy övet, mely érzékeli a kapszulából érkező jeleket. Ez után egy pohár vízzel kell lenyelni a kapszulát.

Ellenőrizzük, hogy a kapszula a gyomorból tovább haladt-e a vékonybélbe. Amennyiben nem, gyógyszerrel segítjük a tovább haladást, ha ezután sem halad tovább, azt gastroscop (gyomortükör) segítségével a vékonybélbe jutattjuk. Nyelési nehezítettség vagy a gyomor-bélrendszer renyhe mozgása esetén lenyelés helyett  gastroscoppal visszük le a kapszulát a vékonybélbe.

A vizsgálat  menete: Amennyiben a kapszula tovább haladt a gyomorból a vékonybélbe, utána is lehet átlátszó folyadékot fogyasztani. A vizsgálat fájdalommentes, ideje vékonybélvizsgálat esetén kb. 6-8 óra vastagbélvizsgálat esetén kb. 10-12óra.

Amíg a kapszula endoszkóp a bélben van, nem szabad erős elektromágneses térben tartózkodni (pl. MR készülék vagy amatőr rádióadó közelében). Előfordulhat, hogy a rádióinterferencia miatt az adatok tároló egységbe történő juttatása zavart szenved. Ezért rendelőnk fektetőjébe helyezzük el Önt, ahol olvashat, internetezhet, TV-t nézhet.

Szilárd táplálékot a kapszula lenyelését követően 8 órával lehet fogyasztani.

A vizsgálat után a kapszula spontán távozik a széklettel együtt kb. 24-48 óra alatt.

A távozott kapszulát vagy arról készült fotót kérünk.

Ha nem bizonyosodott meg arról, hogy a kapszula kiürült a szervezetből, és váratlanul hányinger, hányás vagy hasi fájdalom jelentkezne, azonnal jelezze vizsgálóorvosának! A kapszula-endoszkópia után végzett MR vizsgálat előtt meg kell győződni arról, hogy a kapszula endoszkóp kijutott-e a szervezetből. Ezt a rendelő személyzete ellenőrzi.

Ha a kapszula nem távozik spontán, natív hasi Rtg készül a kapszula helyzetének megállapítására.

LEHETSÉGES SZÖVŐDMÉNYEK:

 • a kapszula nem jut át a nyelőcsövön/gyomron át a vékonybélbe. Ezt először gyógyszeresen kíséreljük meg megoldani, ha így sem halad tovább akkor gastroscop segítségével (gyomortükrözés) átsegítjük, ha a pylorus szűk, akkor eltávolítjuk a kapszulát.
 • kaparó, kellemetlen érzés a torokban, ritkán hasi fájdalom
 • extrémen ritka esetben a kapszula nyálkahártya sérülést, enyhe vérzést provokálhat. Ilyen esetben is önmagában a bélen végighaladó normál tartalom mozgása is a kapszulához hasonló sérülést és vérzést provokál, vagyis a vizsgálat önmagában nem tehető felelőssé a vérzés kialakulásáért.
 • ha a kapszula nem távozik, Rtg vizsgálattal ellenőrizzük a helyzetét. Ha a kapszula endoszkóp a bélrendszerben valahol elakad, ennek bélelzáródás lehet a következménye. Ebben az esetben azonban olyan súlyos szűkület figyelhető meg a bélben, amely egyébként is, a vizsgálat nélkül is operatív beavatkozást von maga után, sebészeti úton kell eltávolítani. Ha az elakadás a vastagbélben van, colonoscoppal (vastagbéltükörrel) kíséreljük meg eltávolítani a műtéti beavatkozást megelőzendő.
 • amennyiben a vastagbélkapszula a műszer működési idején belül (kb 16 óra) nem ürül ki és ezért a vizsgálat nem komplett, kiegészítésként recto-sigmoideoscopiát végzünk (rövid vastagbéltükrözés)
 • nem kellően tisztult bél esetén a vizsgálat korlátozott értékű

 

Kijelentem, hogy a vizsgálat napján (vastagbéltükrözés esetében az elmúlt 2 napon) szilárd ételt nem fogyasztottam.

Tudomásul veszem, hogy ha vastagbélkapszula alkalmazása esetén a bél nem tisztul ki megfelelően, abban az esetben a vizsgálat nem lesz teljes értékű, esetleg nem lesz értékelhető.

BELEEGYEZŐ  NYILATKOZAT

A beleegyező nyilatkozatot elolvastam, megértettem. A beavatkozással kapcsolatban az írásbeli tájékoztatóban nem szerepló kérdéseimre szóbeli tájékoztatást kaptam és további kérdéseim nincsenek.

Tudomásul veszem, hogy a beavatkozás szakszerű végrehajtása esetén is előfordulhatnak előre nem látható, az előzőekben nem említett szövődmények.

Jelen nyilatkozatommal megerősítem, hogy a betegtájékoztató és a szóbeli tájékoztatás után a kapszulás endoszkópia vizsgálatába beleegyezem.

Tudomásul veszem, hogy ha az állapotomban olyan változás áll be, melynek ellátása meghaladja a Nutrimed Egészségközpont kompetenciáját, vagy a gyógyulásom érdekében más társszakmák képviselőjének- sebész, radiológus, belgyógyász stb- bevonása szükséges, akkor a progresszív betegellátás keretében a Nutrimed Egészségközponttal szerződésben álló háttérintézménybe való áthelyezésem is előfordulhat. Az ezzel járó költségek engem terhelnek.

Tudomásul veszem azt, hogy hazabocsátásomat követően kialakuló szövődmény vagy annak gyanúja esetén biztonságom érdekében hívom a megadott sürgősségi telefonszámot.

A felhelyezett készülékért teljes körű anyagi felelősséget vállalok a vizsgálat elvégzésének idejére.

A spontán távozott kapszulát  bemutatom.

Fenti tájékoztatást tudomásul vettem, azt megértettem

A feltett kérdéseimre választ kaptam. A kapszulás endoszkópia vizsgálathoz szükséges vizsgálatok és beavatkozások elvégzéséhez hozzájárulok. Az esetlegesen fellépő szövődmények ismeretében kérem a kapszulás endoszkópia elvégzését.