Gasztroenterológia

A Nutrimed Egészségközpontban működő gasztroenterológiai szakrendelés gyermek és felnőtt korban is lehetőséget kínál a teljeskörű kivizsgálásra és terápiára.

A gasztroenterológia ógörög eredetű összetett szó: gasztro szó gyomrot, az entero „bélhez tartozó”-t, a logosz pedig tudományt jelent, tehát összefoglalva a gyomor és a belek működésével foglalkozó tudományág. Kicsit pontosítva, a belgyógyászat és a gyermekgyógyászat egyik szakága, mely a nyelőcső, a gyomor és bélrendszer, valamint a máj, epe és hasnyálmirigy működésére és ezek betegségeire specializálódott.
Az endoszkópia (pl. gyomortükrözés, vastagbéltükrözés) révén azonban átmeneti tudományág a belgyógyászat és a sebészet között, hiszen az endoszkópia az ún. mikroinvazív sebészet részét képezi.
A gasztroenterológia tehát a gyomor-bélrendszer normál és kóros állapotainak megítélésével és gyógyításával foglalkozó szakterület. A nyelőcső, gyomor, vékonybél, vastagbél, végbél, máj, hasnyálmirigy, epeutak megbetegedéseit, továbbá a táplálkozással és az ezzel összefüggő felszívódási zavarokat, élelmiszerek okozta betegségeket vizsgálja, gyógyítja és/vagy terápiás megoldást nyújt.

Az alábbi tünetek esetén kell gondolni gasztroenterológiai kivizsgálásra:

Felnőttkorban

Felnőttkorban a gasztroenterológust nyelészavar, idegentest érzés, gyomorégés, gyomorpanaszok, máj és epehólyag körüli rendellenességek, epekő, epeműtét utáni problémák, hasnyálmirigy-problémák, a székelési szokások megváltozása, véres és/vagy nyálkás széklet, hasi fájdalom, illetve emésztési zavarok, puffadás , hasi diszkomfort érzés esetén keressük fel.

Kivizsgálás szükséges lehet az alábbi tünetek előfordulása esetén is: hasi fájdalom, gyomorégés, székrekedés, haspuffadás, teltségérzet, rossz lehelet, émelygés, hányinger. A tápcsatornai daganatok korai és még gyógyítható szakban gyakorlatilag nem okoznak tüneteket, ezért is fontos ezen betegségek szűrővizsgálata, melyre különös hangsúlyt fordítunk. Rendelőnkben elérhető a vastagbél daganat szűrési lehetőségeinek teljes spektruma.

új szolg pop