Ultrahang vizsgálatok

Az ultrahang (UH) vizsgálat fájdalommentes, sugármentes, káros hatással nem járó megbízható vizsgálat. A képalkotó módszerek között ez a legáltalánosabban alkalmazott diagnosztikai módszer.
Az eljárás lényege, hogy az eszköz ultrahang nyalábokat bocsát ki a vizsgálni kívánt szerv felé, melyeket az különböző mértékben fog fel, azonban nem nyeli el, hanem továbbítja a készülék felfogó részébe. Az így nyert “visszhangos” képet számítógép értékeli. Képes megkülönböztetni a szövetek különböző sűrűségét. Az információkat kép formájában meg is jeleníti a készülékhez kapcsolódó számítógép monitorján.

ultrahang

A hagyományos ultrahang mindenekelőtt a tömör szervek (főleg a máj, a lép, a vese, a mellékvese és a hasnyálmirigy) vizsgálatára kiváló. Rendszerint hasi fájdalmak okát keressük vele, de epe- és vesekövek, húgyúti kövek azonosítására is alkalmas. Kimutatja a szervek méret- és alakváltozását, az esetleg bennük keletkezett folyadékkal teli jóindulatú cisztákat vagy a tömött jó és rosszindulatú daganatokat, áttéteket egyaránt.
Az ultrahangot különleges vizsgálati eljárásoknál is felhasználják, pl. az artériák és a vénák un. doppler-hatáson alapuló vizsgálatához. Ezzel kimutatható az alsó végtag nagy vénáiban keletkező vérrög (thrombus) hatására kialakuló véráramlás-csökkenés vagy megszűnés, és a nyaki artériában kialakuló plakk (kásás, zsírnemű anyag lerakódása az ér falában) is felderíthető.

A Nutrimed Egészségközpont
az alábbi ultrahang vizsgálatokat kínálja

  • hasi, kismedencei
  • lágyrész, hónalji lágyrész
  • pajzsmirigy, nyak
  • emlő
  • here

 

Továbbá lehetőség van doppler ultrahang vizsgálatokra is:

  • nyaki erek
  • láb mélyvénák
Betegtájékoztató

Lágyrész ultrahang előtt előkészület nem szükséges.
Hasi ultrahang előtt 4 órával már ne egyen de vizet fogyaszthat.
Kismedencei ultrahang előtt 4 órával már ne egyen, sok vizet fogyasszon (minimum 1 liter).

új szolg pop